DELA
Foto: Viking Line

Viking Line: Nu kan man boka passagerarresa

Från och med i dag fredag ska det vara möjligt att boka resor hos Viking Line som passagerare. Men det är fortfarande Långnäs som gäller vid ankomst till Åland.

– Det skulle underlätta med Mariehamn som passagerarhamn, säger Johanna Boijer-Svahnström.
De fartyg som kör passagerare mellan Åland och Sverige är Amorella och Grace. Mellan Helsingfors och Tallinn trafikerar Gabriella. Än så länge är Rosella endast tillgänglig för godstrafik eftersom Mariehamn inte är passagerarhamn, men Johanna Boijer-Svahnström hoppas att det ska gå att ändra på inom snar framtid.

– Det finns en stark önskan om att få Mariehamn som passagerarhamn, dock måste det finnas tre personer från Gränsbevakningen på plats för att ta emot, men jag uppfattar inte det som någon massiv insats. Det handlar om tre avgångar i veckan.

Det ska vara möjligt att ta bilen med sig på resan, dock finns det vissa begränsningar på Amorella, berättar Johanna Boijer-Svahnström.

Rederiet tittar just nu på hur man ska kunna anpassa verksamheten ombord för att minska risken för smittspridning så mycket som möjligt och samtidigt kunna ge passagerarna så bra service som möjligt.

– Vi ska bland annat se över matserveringen, hittills har vi haft take away och vi ska titta på hur placeringarna i restaurangerna kan lösas på bästa sätt. Men vi kommer inte ha några dansband eller liknande, det är inga nöjesresor det handlar om.

Kommer butikerna vara öppna?

– Butikerna har varit öppna hela tiden, men serveringen har varit begränsad. Vi har två veckor på oss att titta på det här, så vi hinner nog.