DELA

Finlands regering skärpte inte begränsningarna – just nu

Finlands regering höll en presskonferens klockan 11 i dag måndag. Man gav inget klart besked om ytterligare begränsningar av finländarnas rörelsefrihet, vilket flera finländska medier rapporterat om att kan bli aktuellt på måndagsmorgonen. Ytterligare begränsningar är ändå fortfarande aktuella, men begränsningarna förberedes som bäst.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) sade att regeringen ska träffas senare på måndagen för att diskutera frågan om ytterligare begränsningar, exempelvis utegångsförbud. Hon sade ingenting om när man tror att man kan nå samförstånd.

Statsrådets kanslichef Pekka Timonen konstaterade att beslut om ytterligare begränsningar fattas enbart om det inte finns några andra alternativ eller om det är ”absolut nödvändigt”. Andra åtgärder ska först tillämpas.

På en direkt fråga om det är tillåtet att resa inom landet sade Pekka Timonen att det inte är förbjudet, men att tanken med dagens begränsningar är att bromsa epidemin. Det medför, exempelvis, att det inte är ansvarsfullt att resa från finländska epidemiområden och ta med sig smitta till områden där epidemin inte ännu är så utbredd.

Presskonferensen behandlade i första hand kommunernas ekonomi, permitteringar av offentligt anställda och hur de finländska kommunernas ekonomi påverkas av de rådande omständigheterna.