DELA
Foto: FPA

Finland skänker mammalådor till Ukraina

Förslaget att sända mammalådor till ukrainska bebisar i julklapp får grönt ljus.
”Svaret gav mig riktig julstämning. Barn som föds mitt i ett krig och en kall vinter kommer att behöva hjälp”, säger KD-riksdagsledamoten Peter Östman som i ett skriftligt spörsmål föreslagit understödet.

Det var i början av december som riksdagsledamoten Peter Östman, tillsammans med andra riksdagsledamöter för Kristdemokraterna, föreslog att Finland skulle ge ukrainska bebisar moderskapsförpackningar i julklapp.

Nu får förslaget grönt ljus.

”Svaret gav mig riktig julstämning. Barn som föds mitt i ett krig och en kall vinter kommer att behöva hjälp”, säger Östman i ett pressmeddelande.

Peter Östman är ordförande för parlamentets vänskapsgrupp för Ukraina och arbetar i den rollen för att främja projekt som stöder det krigsdrabbade landet.

”Det var ett nöje att personligen får tacka minister Sarkkinen igår för att hon främjat frågan. Jag uppskattar att stödet till Ukraina alltid har varit vårt gemensamma mål över regerings- och oppositionsgränsen och tillsammans har vi uppnått mycket under året. Behoven i Ukraina minskar inte, så arbetet måste fortsätta även nästa år.”

Initiativet med de så kallade mammalådorna kom ursprungligen från några invånare i Lojo, enligt pressmeddelandet.

”Finländare har hjärtat på rätt ställe och en vilja att hjälpa till, det är jag tacksam för”, säger Peter Östman.

Enligt pressmeddelandet kan Finland erbjuda materiellt understöd genom civilskyddsmekanismen och Europeiska kommissionen inhämtar den ukrainska myndighetens godkännande av det erbjudna stödet. Så kan man göra även när det gäller att erbjuda mammalådorna. Nu hanteras ärendet i samarbete med inrikesministeriet samt social- och hälsovårdsministeriet.

FPA donerar reservprodukter

Dessutom donerar FPA produkter som skaffats i reserv till moderskapsförpackningarna. Donationen tas emot av den ukrainska föreningen i Finland som förmedlar den till mottagarna.

”Produkterna sänds till förlossningssjukhus och barnhem i Ukraina, där behovet är störst. Bland produkterna, som består av flera års lager, finns bland annat kläder som tröjor, byxor och uteoveraller, olika vårdartiklar samt leksaker för nyfödda och små barn. Alla produkter som sänds till Ukraina är nya och felfria”, skriver FPA.