DELA

Fred och krig

Vi har firat 1 maj, arbetarnas dag och paus i arbetet. Vi hoppas alla att vi skall få arbeta under skyddade förhållanden. I beredskapsarbetet kan vi inte en endaste dag hålla paus i dessa tider. Det vet jag att ingen av de beslutande heller gör både som idealister och realister. Det är en framtid för Ålands bästa som det arbetas för. Fred. Du skall inte döda.

I en tidningsintervju uttalade sig Anders Wiklöf hur Åland borde skyddas i dessa svåra tider. Som jag förstod det borde de beslutande på Åland just nu ta beslut om och anhålla finska arméns närvaro på Åland så fort som möjligt. Ja håller helt med honom. Så kan vi hoppas att detta skulle skydda allt vårt arbete och samhällsfunktioner som fungerande.

På Facebook har jag sett att det finns fler som stöder Wiklöf.

Vi vill skydda vårt Åland som det blivit skyddat i 100 år. Fred. Älska din nästa.

När det nu i över två månaders tid (Ukraina) visat sig att Rysslands armé på ett hänsynslöst sätt anfallit sitt grannland, då kan även de dokument som nu skyddar Åland bli betydelselösa, eftersom Ryssland visat att de internationella regelverk som finns om en självständig stat som har sina rättigheter (kanske självstyrt landskap) till fred, inte beaktats.

Motverka krig. Det är nu förstås att vara både realist och försiktig! Hela Natoproccesen påverkar nu, det vet vi alla.

Jag har läst om president Mauno Koivisto i en situation under krig mot Ryssland och han förde befäl, att soldaterna tagit en rysk krigsfånge. Soldaterna misshandlade honom men när Koivisto sade till soldaterna: han är också en mänska, slutade de. Vi skall älska vår medmänska! Det fanns en stor andlighet hos honom.

Hur reagerar vi trots vår uppfostran och ideal om fienden står vid vår trappa med gevär och vi har barn och fru i huset. Ger du dig, flyr du eller tar du till bössan? Det vet vi inte?

Heder åt Wiklöf och Koivisto. De hetsar inte! De visar väg.

” inatt jag drömde… det fanns inga gevär”

Allas dröm! Men vad är verklighet… realism och ideal i en hotsituation. På Åland finns en ledningscentral under jorden som är igång när vi är i en hotsituation. Det är inte många av oss som ryms in där i berget.

JAN-ERIK KARLSTRÖM

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp