DELA
Foto: Erkki SantamalaKORTET KAPAT Trots att Cita Nylund är ytterst försiktig med hur hon använder sitt bankkort lyckades bedragare tömma hennes konto. I går morse hörde banken av sig.

Fick sitt bankkort kapat – 8 euro kvar på kontot

Cita Nylund, tidigare lagtingspolitiker, vaknade upp till en bister verklighet i går morse när banken meddelade att hennes konto tömts.

– Det är obehagligt att någon annan kan komma åt ens pengar, säger hon.
Beskedet hon fick var att många transaktioner hade gjorts från hennes konto under det senaste dygnet. Transaktionerna var då än så länge bara reserverade och hon visste inte i går om banken hade lyckats stoppa utbetalningarna.

– Alla transaktioner utom en var väldigt små och det handlade om saker som beställts via olika nätsidor. Det enda som fanns kvar på kontot var 8 euro.

Transaktionerna var gjorda i dollar och av det drar hon slutsatsen att den eller de som länsat kontot finns långt borta från Åland.

Hon funderade förstås på hur och varför just hennes kort blev kapat.

– Jag är oerhört noga med mitt kort, skyddar alltid koden och handlar inte på nätet. Jag använder kortet bara i etablerade butiker och låter ingen bära iväg det. Men tjuvarna är tydligen listigare än man kan tro.

Resa till Danmark

För två veckor sedan reste hon till Danmark med sin syster och bokade då hotell och tågbiljett på nätet.

– Risken är att det hände i samband med resan. Ändå var jag väldigt försiktig och tog tillsammans med min syster, som är banktjänsteman, ut kontanter i en bank för att slippa betala med kort. jag har inte varit på något mystiskt ställe och inte använt kortet ovarsamt.

Inför varje resa vidtar hon dessutom en annan säkerhetsåtgärd, så också den här gången.

– De pengar jag inte behöver under resan flyttar jag tillfälligt till ett annat konto. Men jag flyttade tillbaka pengarna när jag kom hem efter Danmarksresan.

Hon är i alla fall glad över att banken ersätter hennes förlust. Men det kan ta upp till fyra veckor innan hon får pengarna tillbaka.

– Jag får lov att ordna det med lån inom familjen, och det är ju tur att det går att ordna. Tänk om det hade drabbat någon som inte har den möjligheten?

Läs mer i torsdagens Nya Åland!