DELA

Festplenum i lagtinget i dag- här kan du följa sändningen med start 14.30

Jubileumsåret Åland 100 inleds i dag, på självstyrelsedagen 9 juni 2021.
Lagtinget håller ett festplenum idag klockan 14.30, som du kan bland annat kan följa direkt här via Nyans hemsida.

Till Självstyrelsegården i Mariehamn får enbart ledamöter och stipendiemottagarna komma, i enlighet med gällande corona-restriktioner, berättar lagtinget i ett utskick.

Under plenum sker först behandling av en ändring av stadgarna för Ålands självstyrelses 75-års jubileumsfonden. För att uppmärksamma Åland 100 kommer sedan alla gruppordföranden i lagtinget att hålla korta tal som lyfter viktiga händelser i självstyrelsens historia.

Plenum följs av utdelning av stipendier ur Ålands självstyrelses 75-års jubileumsfond. Sex stipendiater kommer personligen och tar emot sitt stipendium.

 

Utomhus ikväll

Ikväll fortsätter firandet utomhus och då är allmänheten välkomna att delta.

”Restriktionerna ska dock iakttas och alla bör hålla avstånd. Högtalare finns och man kan även stå i stadshusbacken och lyssna på tal och musik.” påpekar lagtinget i sitt utskick.

Klockan 17.45 tågar spelmän, fanbärare, ledamöter, ministrar från självstyrelsegården längs Strandgatan till Ekonomigatan, Torggatan och till Julius Sundbloms staty.

Klockan 18 är det traditionsenligt firande vid Julius Sundbloms staty med blomsterhyllning, tal av vicetalman Katrin Sjögren och musik.

Kvällens uppvaktning direktsänds även av Ålands radio och tv.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp