DELA

Feministpris till Annica Lindström för avslöjanden om Teater Alandica

Journalisten Annica Lindström, som i Hufvudstadsbladet skrev om olämpligt beteende i Teater Alandica, är årets feminist. Det kungjorde Feministakademin på Åland i dag.

Akademins sekreterare Mia Hanström läste upp motiveringen vid en presskonferens på stadsbiblioteket:

– #metoo-rörelsen blev en global väckarklocka, en påminnelse om hur väldigt tyst det är kring sexuella trakasserier och sexuellt våld mot kvinnor – och mot män. Vi tiger för att det är svårt, för att vi skäms, för att det är pinsamt, för att vi viftar bort och bagatelliserar.

– Det gjorde inte Årets feminist Annica Lindström. Hon tog en väl känd offentlig hemlighet om övergrepp och trakasserier inom kultur-Åland, och vägrade släppa taget. Med den professionella journalistens envishet och känsla för de viktiga frågorna klämde hon hål på tystnaden, och ut strömmade berättelserna som ett helt samhälle tigit ihjäl.

– Feministakademin på Åland gläds åt att Annica Lindströms särskilda variant av grävande journalistik, den modiga, envisa och taktfulla, nu givit möjligheten till öppna samtal och ett slut på en osund kultur. Annika Lindström visar varför yttrandefrihet, pressfrihet och journalister som gör sitt jobb är en förutsättning för feminism, frihet och förändring.

Annica Lindström, som tidigare var journalist på Nya Åland, var inte på plats i dag men hon kommer till Åland för att ta emot priset. Läs mer om i fredagens tidning.