DELA
Foto: Jonas Edsvik

Feministisk aktion på Miss Li-konsert

I dag anordnar Ålands feministparaply en manifestation under artisten Miss Lis spelning på Rockoff-festivalen. Anledningen är att manliga artister är överrepresenterade på festivalen, och detta beror enligt Sofia Enholm, ordförande i Ålands feministparaply, på att musikbranschen är ojämnställd.
Sofia Enholm är orförande i Ålands feministparaply, en organisation som arbetar för den åländska jämställdhetsrörelsen. Hon är med och arrangerar dagens aktion som kallas ”För en jämställd festivalscen”, där medlemmar ur Ålands feministparaply sluter upp och bär rosa t-skjortor på Miss Lis konsert.

– Det hela började med att medlemmar i Feministparaplyet påtalade att det är ett underskott på kvinnliga artister på festivalscenen i år igen. Könsfördelningen är skev, vilket den egentligen varit alla år. Då tänkte vi att vi går på en av de kvinnliga artisterna, och vi gillar Miss Li och ville lyssna på henne, säger Sofia Enholm.

Pier Schmid är årets artistbokare för Rockoff, och han säger att de inte hade råd med flera av de stora kvinnliga artisterna.

– Många av de stora kvinnliga namnen hade vi inte råd att boka i år. Zara Larsson skulle kostat 1,5 miljoner kronor och Veronika Maggio skulle kostat 1 miljon kronor.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!