DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Färjorna är en riskfylld miljö”

Varje år söker omkring 20 kvinnor vård på Södersjukhuset i Stockholm för att de blivit våldtagna på något av kryssningsfartygen.

– Färjorna är en riskfylld miljö, konstaterar läkaren Anna Tiihonen Möller.
Södersjukhusets akutmottagning för våldtäktsoffer är den enda i sitt slag i Sverige. Hit söker sig omkring 600 kvinnor från Stockholm – eller som blivit våldtagna i Stockholm – varje år för att få hjälp.

2–3 procent av kvinnorna uppger att de blivit våldtagna ombord på ett kryssningsfartyg.

– 20 kvinnor per år är många, säger Anna Tiihonen Möller som är biträdande överläkare på mottagningen till Nya Åland.

Eftersom akutmottagningen bara täcker Stockholms län befarar hon att mörkertalet är stort. I andra län hänvisas våldtäktsoffer till sjukhusens akutmottagningar där kunskapen om våldtäkt och upplevelsen av att bli våldtagen inte är lika djup.

Under den senaste tiden har Södersjukhusets våldtäktsmottagning informerat personalen på kryssningsfartygen om hur de bör agera för att inte försvåra rättsprocessen när en våldtäkt sker ombord.

Anna Tiihonen Möller disputerade i fjol med sin avhandling om konsekvenserna av våldtäkt. De fysiska skadorna är inte det värsta, konstaterar hon – och väldigt många våldtäktsoffer har heller inga sådana.

– Det är de psykiska skadorna, som posttraumatisk stress, som kvarstår. Av de patienter som kommer till vår mottagning lider 40 procent av posttraumatisk stress ett halvår efter våldtäkten. Våldtäkt är ett av de mest traumatiska händelser någon kan vara med om. En våldtäkt är jämförbar med en tortyrsituation i krig, säger hon.

Se SVT:s intervju med våldtäktoffer här!

Se SVT:s inslag om att TallinkSilja stoppar Taxfree

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!