DELA

NyanPlay: Frivilliga krafter bryter upp Pommerndäck

Brädor bänds loss, rostiga bultar kapas och fårfett kokas när museifartyget Pommerns däck byts ut. På videklippet syns Börje Wasén, en av de frivilliga som jobbar ombord just nu.

Pommerns båtsman Henrik Engblom har just hämtat elva lådor fårfett från Dahlmans slakteri och satt fart på en portabel spis. Det är för tidigt för lunch, så vad är på gång?

– Fettet ska kokas till fårtalg. När vi lägger det nya däcket försänker man bultarna i fårtalg och zink för att vattenförsegla dem.

Hur lång tid tar däcksbytet?

– Nu är vi i rivningsprocessen. I maj börjar vi lägga trädäcket och bara det tar fyra och en halv månad. Sen kommer drevningen mellan däcksplankorna och beckningen. Det tar ungefär fyra månader.

Och sen ska capstanar, vinschar, ångmaskinen och annan utrustning som fraktats bort installeras igen. Inredningen renoveras också.

– Så det är full fart här.

Fyra ordinarie och mellan två och sex frivilligarbetare är på plats varje dag. De gamla däcksbrädorna bryts upp i allt snabbare takt.

– Ju mer man får loss desto lättare lossar däcket. De första dagarna fick vi bara loss en fem-åtta kvadrat. Nu har vi fått bort femtio-sextio kvadrat på en och en halv arbetsdag.

Läs vårt stora reportage om Pommern och den hisnande historien om när hon höll på att sjunka i onsdagens Nya Åland!