DELA
Foto: Jonas Edsvik

Facebookbedragare vill ha kontouppgifter

Flera åländska företag som har publicerat tävlingar på sina Facebook-sidor den senaste tiden har haft problem med fejkkonton som öppnats i deras namn.

Bedragaren eller bedragarna vill komma åt Facebookanvändares kontouppgifter.
Fejkkontona har med företagens namn och bild skickat ut meddelanden till tävlingsdeltagare om att de vunnit, och sedan uppmanat till att registrera sig via en länk för att få priset.

Enligt diskussioner på Facebook bland folk som följt länken frågas där efter kreditkortsuppgifter. Det är viktigt att alltid vara noggrann med till vem man överlåter sådana uppgifter, och att aldrig göra det om man är osäker.

Hanna Karlssons barn driver Barnens bod i Jomala, och hon hjälper till med en del av administrationen. Barnens bods Facebook-sida är en av de drabbade sidorna.

– Det är tråkigt att sådant här händer och att människor utnyttjar barns verksamhet på det viset, säger Hanna Karlsson.

– Vi planerar att polisanmäla, och vi hoppas att ingen har kommit till skada, säger hon.

Vanlig bluff

Den här sortens bluffar är bland de vanligaste som förekommer på Facebook.

Så här beskrivs de på svenska Facebooks hemsida:

– Lotteribluffar genomförs ofta från konton eller sidor som låtsas vara någon du känner eller en organisation (t.ex. en statlig organisation eller Facebook). Meddelandena påstår att du har vunnit i ett lotteri och att du kan få pengarna mot en mindre förskottsbetalning. Bedragaren kan även fråga efter personlig information som din adress eller bankuppgifter.

På Facebooks hjälpcenter finns också instruktioner för hur man anmäler en sida eller ett konto som skapats av någon som utger sig för att vara någon annan person eller företag.