DELA

Extra provtagning efter algdöda hundar

Tre hundar har dött och ytterligare två är sjuka i vad som högst troligen är algförgiftning. Landskapsregeringen är nu redo att bekosta en obduktion om ytterligare någon hund dör. Det säger miljöminister Carina Aaltonen till Nyan.
De drabbade hundarna har visat upp väldigt konkreta symptom på förgiftning av cyanobakterier, det som kallas blågröna alger. Djuren har bland annat spytt och haft förhöjda levervärden.

Fyra av fem drabbade hundar har alla simmat i samma området i Lemland, Flaka, och Åland hälso- och miljömyndighet tog i tisdags extra vattenprover i området.

– Om det nyligen varit algblomning på ett ställe kan giftet finnas kvar trots att vattnet ser algfritt ut, säger miljöskyddsinspektör Magnus Eriksson.

För att kunna slå fast att de hundar som dött faktiskt blivit förgiftade av alger krävs en obduktion. En sådan kan inte göras på Åland och blir därför kostsam, men nu säger social- och miljöminister Carina Aaltonen att landskapsregeringen kan stå för kostnaderna.

– Om ytterligare någon hund dör är vi beredda att ta gå in och ta kostnaderna för en obduktion. Det är så pass angeläget för oss att få det här utrett, säger hon.

Den senaste i raden av drabbade hundar är gråhunden Bella, som måste avlivas efter bad. Läs intervju med Bellas ägare och mer om algproverna i dagens Nyan.