DELA
Foto: Jonas Edsvik

Exitstrategi i tre steg

Landskapsregeringen har beslutat om en planerad exitstrategi i tre steg. Det framgår i ett pressmeddelande från landskapsregeringen på torsdag eftermiddag.

Steg 1: 21 maj – 3 juni (beslutat 20.5.2021)

Begränsningarna av offentliga tillställningar utomhus lättas ytterligare.

Om man följer de uppdaterade anvisningarna är det under denna period möjligt att anordna offentliga tillställningar i avgränsade områden utomhus för upp till 100 personer, och upp till 500 personer om det dessutom finns en på förhand reserverad plats (se landskapsregeringens beslut om offentliga tillställningar). Avståndet mellan grupper vara minst 2 meter inomhus och 1,5 meter i avgränsade områden utomhus.

Det blir under denna period dock inga ytterligare lättnader gällande tillställningar inomhus, ej heller gällande hobbyverksamhet inomhus. Här gäller fortsatt maximalt 50 personer om man följer anvisningar.

Fullt vaccinerade personer undantas från och med 24 maj från rekommendationen om frivillig karantän efter inresa från riskområde.

För steg 2 och 3 har en principdiskussion förts och formella beslut fattas senare.

Steg 2: 4 juni till månadsskiftet juni-juli

Om epidemiläget förblir gynnsamt på Åland planeras lättnader gällande offentliga tillställningar, privata tillställningar och hobbyverksamhet inomhus. Vidare avvecklas rekommendationen om distansarbete.

Landskapsregeringen kommer även med särskilda rekommendationer till vaccinerade personer om hur man kan normalisera livet men fortsatt vidta vissa försiktighetsåtgärder.

Steg 3: Månadsskiftet juni-juli till skolstart höstterminen 2021

Om epidemiläget förblir gynnsamt på Åland samt om alla i riskgrupp och alla över 40 år erbjudits en första dos vaccin tas en ny handlingsplan i bruk med mindre begränsningar i de olika epidemifaserna gällande offentliga tillställningar, privata tillställningar och hobbyverksamhet, rekommendation om munskydd i kollektivtrafik och på allmän plats, samt förplägnadsrörelser (beslut fattas av Finlands regering vad gäller serverings- och öppethållningstider).

Beslut om smittskyddsåtgärder gällande inresande från riskområden kommer efter besked om vilka inresebegränsningar som ska gälla efter 15 juni 2021. Beslutet anpassas till epidemisituationen på Åland, i närregionerna, i Europa och i världen.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp