DELA

Europeiska ungdomar samlades på Åland

I söndags avslutade det europeiska ungdomsparlamentet i Finland sin session på Ålands lyceum. Evenemanget, som ordnas av ungdomar för ungdomar, går ut på att konstruktivt diskutera aktuella samhällsproblem.

Varje år ordnar europeiska ungdomsparlamentet en större regional konferens i Finland. I samband med att Åland firar hundra år av självstyre samlas konferensen på Åland för första gången någonsin. Evenemanget lockade runt 160 deltagare som under veckan bland annat diskuterar miljöfrågor, kriget i Ukraina och Östersjön.

– Mycket aktuella ämnen med andra ord. På lördag samlas alla till en stor debatt och grupperna presenterar sina ämnen, säger Vilhelm Hayen, en av projektkoordinatorerna.

Diskussionsämnena är fördelade på nio grupper som under veckan förbereder sig för lördagen. I deltagaren Elizaveta Burgovas grupp diskuteras automation och arbetslöshet.

– Jag älskar att jobba med den här gruppen. Alla lyssnar och diskussioner sker på ett snällt sätt och folk blir inte upphetsade, säger hon.

Media

Förutom volontärerna som håller i evenemanget och själva deltagarna finns det 13 ungdomar som fått rollen som media. Cemeron Dunn Merelle är en av två ledare för den kreativa gruppen. De rapporterar om evenemanget på sociala medier och skapar videor.

– Min huvudsakliga vision för mitt team är att utforska Åland och inte bara rapportera om sessionen utan också uppmärksamma ön.