DELA

Ett stormigt år

Turbulens på hemmaplan, kylig östanvind och besvärliga kastvindar från andra håll.

Regeringen fick jobba under sitt första år vid makten.
Sällan har Åland och framför allt landskapsregeringen fått bemöta så många svåra påstötar från så många olika håll som under 2016. Många problem har lösts eller avvärjts, andra tampas man fortfarande med eller har tvingats acceptera som faktum.

Från riket har den ena kallduschen avlöst den andra. Därifrån kom nej till vindkraftsstöd, nej till högre klumpsumma, nej till statsborgen för åländska mjölkproducenter.

Därifrån riktades hot mot sjöfartsstödet, hot mot gränsbevakningens resurser, mot helikopterutryckningar och mot utländska medborgares tillståndsservice. Båtskatt. Problem med fördelningen av fiskekvoterna.

Nonchalans i fråga om svenska översättningar, snäva tidsramar för åländska remissutlåtanden och ingen förvarning om snabba förändringar i sociala lagar.

Nedlåtande toner om demilitariseringen.

Och hot mot hela självstyrelselagen i och med den planerade vårdreformen.

Lantrådet Katrin Sjögren (Lib) håller med om att hennes regering inte har fått någon lugn start på sin mandatperiod.

– Det har på många vis varit ett politiskt sett förskräckligt år med val där fakta inte spelat någon roll, där lögn och förolämpningar varit vedertaget och som resulterade i brexit och att Trump nu blir president i USA. Människor på flykt och fruktansvärda bilder från kriget i Syrien har präglat nyhetsflödet, säger hon.

Läs mer i papperstidningen!