DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>VÄNNER Esko Aho är inte den enda före detta statsministern som Anders Wiklöf lunchar med den här veckan. För ett par dagar sedan träffade han Göran Persson och i dag är en lunch inbokad med Paavo Lipponen. Alla ingår i Wiklöfs vänskapskrets.

Esko Aho gästar Wiklöf

– Det är dags att få Finland att jobba för utveckling, inte emot. Vi behöver något nytt.

Det säger före detta statsminister Esko Aho som är på Ålandsbesök.
Esko Aho har besökt Åland åtskilliga gånger både som Finlands statsminister 1991–1995 och som finländska Centerns ledare 1990–2002. Att han är här just nu har dock ingenting med politik eller söndagens val att göra, han är här som privatperson tillsammans med en vän, Mikael Franck, och som kommerserådet Anders Wiklöfs gäst.

Nya Åland träffar Aho efter en sen lunch på Arkipelag. Från Åland deltar, utöver Wiklöf, landshövding Peter Lindbäck och riksdagsrådet Gunnar Jansson.

– Vi diskuterar Ålands framtid och turismens utveckling. Det är viktigt i dag att inte bara tala om inbesparingar utan också om möjligheter, säger Aho då vi frågar herrarna vad de diskuterar kring matbordet.

– Det är dags att få Finland att jobba för utveckling, inte emot. Vi behöver något nytt.

Är du glad över att det inte är du som är statsminister i dessa tuffa tider?

– Det var en mycket tuff tid då också. Situationen nu är är ganska lika som i början av 1990-talet. Vi hade problem med konkurrenskraft och tillväxt och vi hade exportsvårigheter. Men det var lättare att fatta beslut, krisen kom så snabbt att alla förstod att det var nödvändigt att vidta åtgärder. 1993 blev det tillväxt igen.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!