DELA
Foto: Elina Karjalainen, Finska ambassaden i Washington

En veckas gränskontroller på grund av Biden-besök

Mellan idag lördagen den 8 juli och 15 juli så införs gränskontroller vid Finlands yttre och inre gränser. Detta för att Finland får besök av USA:s president Joed Biden.

Biden kommer till Finland för ett toppmöte med de nordiska ländernas ledare. Därför skärper gränsbevakningen sin säkerhet vid både inre och yttre gränserna. Med inre gränser avses gränserna mellan Schengenländerna.

Gränskontrollen gäller inte alla resenärer, utan den används enligt myndighetens bedömningar.

”De som passerar den inre gränsen ska förbereda sig på gränskontroller vid gränsövergångsställena. Beslutet innebär ingen ändring i skyldigheten att ha med sig resedokument. Den som rör sig inom Schengenområdet ska ha med sig pass eller identitetskort”, skriver inrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Till Schengenområdet hör 27 stater i Europa mellan vilka det normalt inte finns några gränskontroller. De stater som tillämpar Schengenregelverket övervakar den gemensamma yttre gränsen, vilket bidrar till att trygga säkerheten inom området för fri rörlighet (Schengenområdet). Gränskontrollen vid de inre gränserna har också tidigare varit tillfälligt återinförd i samband med besök eller evenemang på hög nivå.