DELA
Foto: Stefan Öhberg

”En grannlaga uppgift”

Hur ska vi gå till väga på Åland när vi öppnar skolorna igen? Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) vill vänta in en rad besked från riksregeringen innan hon uttalar sig.
Finlands utbildningsminister Li Andersson (VF) talade förra veckan om ett successivt öppnande av skolorna, och lärare på flera håll på Åland och i riket har efterlyst svar på hur det ska gå till.

– Som vi har förstått blir det regionala anpassningar till detta, men vi följer hela tiden vad som läggs upp från regionalförvaltningsverket och så har vi naturligtvis en dialog med landskapsläkaren, säger Annika Hambrudd.

Inför dagens presskonferens med statsrådet är det en rad frågor hon hoppas få svar på.

– Men det blir en grannlaga uppgift. Statsrådet har fattat beslutet att öppna skolorna utifrån THL:s expertkunskaper, och så har man också mer information från våra nordiska grannländer och övriga världen. Men vi behöver få klarhet så fort som möjligt, för det är ett gigantiskt arbete att förbereda öppningen.

Finns det utrymme för Åland att välja sitt sätt att öppna skolorna?

– Det är därför det är så avgörande vad som kommer från regionalförvaltningsverket. Det är lite dubbla budskap nu: skolorna ska öppna men bara öppnas delvis. Vi hoppas verkligen på mer information under dagen. Eller ikväll: jag misstänker att statsrådets presskonferens blir först ikväll.