DELA
Foto: Stefan Öhberg

Empati är viktigast på nya palliativa

När en svår sjukdom inte längre går att bota kan patienten vända sig till ÅHS palliativa mottagning som öppnades i mitten av september.
Annika Kowalewski, biträdande avdelningsskötare på ÅHS rehabiliterings- och geriatriklinik, har byggt upp mottagningen tillsammans med sjukskötaren Lisbeth Vik.

–Vården var tidigare uppdelad på flera avdelningar, säger Annika Kowalewski.

Som exempel nämns cancerpatienter som behandlats färdigt på ÅHS onkologiska avdelning. När de inte hade en egen läkare längre blev de hänvisade till hälsocentralen där personalen inte hade utbildats i palliativ vård.

– Ofta hände det att de gick till läkare först när det var rätt så sent, och kom till akuten. Här vill vi komma in i ett tidigare skede.

Patienter kan själva vända sig till mottagningen, eller så tar personalen kontakt efter att mottagningen fått en remiss från avdelningar där patienter behandlats.

– Vi bjuder in dem hit, pratar med dem, ser vad det finns för problem och hur vi kan hjälpa dem.

– Även om vi inte kan bota cancern kan vi se till att patienten är symptomfri så länge som möjligt. Men då måste patienten säga till i tid.

 

Kunskapen om vilka läkemedel och hjälpmedel som kan förbättra livskvaliteten är viktig på mottagningen. Men empati är minst lika viktigt i mötet med patienten, säger Lisbeth Vik.

– Samtalen är inte lätta, säger Annika Kowalewski.

 

Läs vårt stora reportage i dagens tidning. Det här är en del i Nya Åland serie ”Nytt på ÅHS”.