DELA
Foto: Jeremic Slavoljub
Ett öppet fönster mot världen? Sebastian Johans debutroman ”Broarna”, om åländska emigranter i Amerika, var även nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

Emigrantroman blir Nyans sommarserie

Sebastian Johans debutroman ”Broarna” är årets sommarserie i Nya Åland, med start den 1 juni.

Inte prenumerant ännu? Här kan du sommarprenumerera!

”Broarna” som utkom 2020 nominerades till Nordiska rådets litteraturpris för vuxna i fjol. Romanen följer Saltviksborna Ida-Levina och Carl som var för sig emigrerar till USA runt 1900-talets början och träffas där.
Utgångspunkten var Sebastian Johans farmors föräldrars historia.
– Farmors storebror drunk-nade och blev ensam kvar när föräldrarna återvände. Bilden av pojken dök upp i något skede och etsade sig fast, jag kunde inte släppa den, berättade han i en intervju för Nya Åland när romanen släpptes.
– Det lilla barnet har blivit ett ärr som traderats vidare och påverkat flera generationer. Och så låg en större berättelse där bakom som bara väntade på att skördas.

Manusgrupp hjälpte
Arbetet med det som skulle bli ”Broarna” inleddes 2014.
– Under några år började jag skriva på den varje januari, men så tog det ett par veckor innan jag gled ut i frilansandet igen, som frilansare är det svårt att tacka nej till uppdrag.
2018 kontaktade han den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm och bad om att få vara med i en manusgrupp som hon ledde.
- Där fick jag stor hjälp och tolv deadlines, vilket gjorde att jag vågade säga nej till frilansuppdagen och satsa på det här. Att ha haft Monika som lektör hjälpte otroligt mycket, hon är en fantastiskt skicklig läsare.
Och det som var tänkt som 150 sidor prosalyrik blev en roman.
– Jag drogs in i berättelsen fullt ut, och den blev dubbelt längre, med många olika spår. Det är fantastiskt roligt när man nått den punkten i processen när allt funkar, det är riktigt njutbart. Det tar bara väldigt många timmar av arbete innan man når dit, jag har jobbat väldigt mycket för att få det att funka.

Dilemma
Mycket av inspirationen kom från hans farmors syster Helen Hammarberg berättelser. Hon föddes i New York 1915 i en emigrantfamilj som flyttade hem till Åland när hon var barn.
– Kanske är romanen ett porträtt av exilålänningens dilemma, säger Sebastian Johans som numera bor i Uppsala.
– Det är ju här vi helst vill vara. Det är kanske klyschigt, men ju äldre man blir desto mer känner man hur landskapet sitter i ens kropp, rent fysiskt.

Få hela boken i tidningen
Publiceringen av sommarserien Broarna inleds på onsdag, den 1 juni. Kapitel publiceras sen varje vecka under sommaren.

Inte prenumerant ännu? Här kan du sommarprenumerera!