DELA
Foto: Pressbild

Elbuss demonstreras på Åland

Under sista veckan i juli blir det demo-åkning med elbuss runtom på Åland. Med initiativet vill man slå ett slag för den åländska vindkraften, för elektrifiering av lokaltrafiken och för hållbara transporter.

 
Måndagen den 27:e och tisdagen den 28:e kör elbussen reguljärtrafik på sträckan Mariehamn City – Maxinge.

– Detta för att uppmuntra dem som planerat åka sträckan att lämna bilen hemma. Som en extra morot delar vi ut ett begränsat antal ”bussbiljetter” i form av kuponger till en gräddmunk med kaffe eller te hos Iwa Konditori & Café i till de första resenärerna, skriver Smart Energy Åland i ett utskick.

Under de resterande fyra dagarna åker bussen på turer runtom på Åland med olika aktiviteter och programpunkter.

– Det ger resenärer möjligheten att se Åland från en ny sida.

Elbussdemonstrationen är ett led i landskapets hållbarhetsarbete.

– Ökad elektrifiering av kollektivtrafiken leder till minskade CO2 utsläpp. Det minskar även beroendet av import av fossila bränslen, då själva drivmedlet kan produceras på Åland från förnybara energikällor.

Bussen, som lånas ut av Volvo, har en räckvidd på runt 130 kilometer på en laddning och kan ta 38 sittande passagerare. Bussen är primärt utformad att verka inom tätorter och har därmed betydligt fler ståplatser än sittplatser.

– Hyran för bussen står bolaget Flexens Oy Ab för, som en del i förverkligandet av sitt demo-projekt Smart Energy Åland. Bussen laddas av Allwinds för att säkerställa att elen är 100 procent åländsk vind-el.

Bussen tar i vanliga fall 81 resenärer, men kommer av bekvämlighets- samt säkerhetsskäl att halveras till 38 platser.