DELA
Foto: Polisen

Dryga böter för hemodling av cannabis

28-åringen hävdade att han misslyckats med sin cannabisodling och inte fått någon skörd men tingsrätten resonerade annorlunda och dömde honom till hundra dagsböter för narkotikabrott, sammanlagt 1 800 euro.
Mannen åtalades för att under tiden 1 september i fjol till slutet av februari i år i sin bostad och sitt garage i Finström odlat minst sex cannabisplantor som han skulle använda som narkotika.

Enligt åklagaren hade han skördat en planta som ger i medeltal 25 gram marijuana. Han åtalades också för att ha försökt framställa ytterligare 125 gram marijuana av de övriga plantorna.

Han hade haft även hasch, amfetamin och diazepamtabletter i sin bostad.

28-åringen medgav straffbart bruk av narkotika men inte narkotikabrott. Han nekade inte till att ha odlat cannabisplantor men hävdade att han inte fått någon skörd från den planta som åklagaren hävdade att han skördat – han hade misslyckats med odlingen, plantan hade drabbats av skadedjur och dött, var hans förklaring. Han medgav att syftet var att odla cannabis för eget bruk.

Vid husrannsakan hittade polisen plantorna samt tillbehör för odling av narkotika i mannens bostad och garage. Polisen beslagtog nästan ett kilo blomställningar och blad som innehöll cannabis.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!