DELA
Foto: Stefan Öhberg

61 597 euro till Matbanken

Steel FM-hjälpen samlade i år in 61 597 euro i sin insamling, som i år donerades till Matbanken.

– Tusen, tusen tack! säger Sven Sjöberg, vice ordförande för Matbanken, till alla som deltagit.

Pengarna ska, oavkortade, gå till att köpa in matvaror och hygienartiklar som ska komplettera det som Matbanken får sig donerat och som man delar ut till de 200–250 familjer som behöver hjälp.

Första gången insamlingen hölls landade summan på cirka 65 000 euro och förra gången nådde man 82 000 euro.

– När vi började i år hade vi inget uttalat mål, för fokus ska inte vara på att man hela tiden ökar beloppen. I stället är det ändamålet som är viktigt, att få ålänningar att sluta upp bakom ett viktigt ändamål. Det är många små summor som gör ett stort belopp, säger Fredrik Karlström, ena halvan i duon som sände radio i den 84 timmar långa livesändningen från Torget.

Matbanken får stora mängder mat donerat varje vecka, men vad och hur mycket man får varierar, liksom hjälpbehovet. Inför högtider och inför sommaruppehållet är behovet av komplettering extra stor. Då köper man in basvaror, totalt blir det för cirka 20 000 euro per år. Det är till sådant som de insamlade medlen ska gå.

– Speciellt till hygienartiklar som vi tidigare bara delat ut undantagsvis eftersom det är så pass dyrt att köpa in, säger Margareta Flink, ordförande.