DELA

Droger misstänks bakom fler dödsfall

Polisen uppskattar att fem personer dog av drogrelaterade orsaker 2016.

Det är fler än tidigare år.
Narkotika finns med i bilden i allt fler dödsfall i Europa visar en rapport från Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, ECNN, i Lissabon.

På Åland finns inte något officiellt register för drogrelaterade dödsfall och följaktligen inte heller någon officiell statistik. Men polisens uppfattning är att narkotikans roll i dödsfallen ökar också här.

– Vår uppskattning, som är helt inofficiell, är att det år 2016 inträffade fem narkotikarelaterade dödsfall på Åland, år 2015 tre och före det mellan ett och två årligen, säger polischef Maria Hoikkala.

De åländska siffrorna överensstämmer med de som ECNN har tagit fram i sin rapport. Uppenbara ökningar av drogrelaterade dödsfall rapporteras från bland annat Irland, Litauen och Storbritannien.

I EU inträffade 2014 minst 6 800 dödsfall på grund av överdos eller 18,3 dödsfall per miljon invånare i åldern 15-64 år. I hela Europa rapporteras andelar på över 40 dödsfall på en miljon invånare från åtta länder: Finland Sverige, Norge, Danmark, Estland, Litauen, Storbritannien och Irland.

Läs mer i tisdagens Nya Åland