DELA
Foto: Jonas Edsvik

Drar sig undan för budgeten

– Vi har en samsyn.

Regeringspartierna är förtegna om detaljerna inför budgetförhandlingarna.
Nästa vecka är det dags för det årliga budgetseminariet, den här regeringens första. Under två dagars tid ska regeringspartierna förhandla om de olika budgetmomenten på Silverskär i Saltvik.

Nya Åland pejlade läget inför förhandlingarna. Vi frågade varje parti bland annat hur de upplevde förhandlingsläget, vilka hjärtefrågor de vägrar att kompromissa om och om de är beredda att vänta med någon planerad investering. Ministrarna och lantrådet Katrin Sjögren (Lib) valde, med motiveringen att förhandlingarna pågår, att ge ett gemensamt svar:

”Landskapsregeringen har jobbat med hållbarhetsgapet och budget sedan vi tillträdde. Vi har en samsyn om det ekonomiska läget, lite olika prioriteringar men konstruktiva och lösningsfokuserade diskussioner. Vi diskuterar, kompromissar och förhandlar. Vi effektiverar, sparar men gör också satsningar och fattar framåt syftande beslut. Samtliga investeringar analyseras och vi är eniga om att prioritera investeringar som minskar driftskostnaderna för landskapet som helhet. Att permittera personal är inte aktuellt.”