DELA
Foto: Yle Spotlight/skärmdump

Dödsfall i poliscell granskas i tv

Vem ska ta hand om berusade som inte kan ta hand om sig själva? Polisen eller sjukvården?Den frågan ställs i Yle-programmet ”Spotlight” efter att en man i fjol avled i en cell hos den åländska polisen.

Den 13 juni tog polisen hand om en berusad man som inte var vid medvetande. Mannen som var nybliven sjukpensionär hade hjärtproblem och diabetes, men det visste inte ambulanspersonalen som kom till platsen.

– Om man bara hade ringt till jourhavande läkare på Ålands hälso- och sjukvård hade man fått reda på det, säger en anhörig i programmet.

– Men några sådana kontroller gjordes inte alls.

Mannen fördes till polisen och placerades i en cell. Enligt den anhörige hittades hand död drygt tre timmar senare. På morgonen fick den anhörige besök av två poliser som sade att mannen hade avlidit.

Teamet intervjuar polismästaren Johan Pawli som säger att ambulansen var på plats först och att personalen då gjorde en medicinsk bedömning. Promillehalten var över två och kroppstemperaturen var under 35 grader.

En annan anhörig fick veta att man följde rutiner när mannen fördes till polisen i stället för till sjukhuset.

– De ansåg inte att den här medvetslöse mannens tillstånd var sådant att det krävde vård.

När tv-teamet bad om en intervju med ambulanspersonalen hänvisades man till tf chefsläkaren Dick Sjögren på Ålands hälso- och sjukvård.

– När man är osäker för man personen till akutmottagningen eller kallar in en högre vårdnivå, det vill säga fältchefen, för att få en bedömning på fältet, säger han.

Ambulanspersonalens tröskel för att ringa ett kontrollsamtal till fältchefen eller akuten ska enligt Dick Sjögren vara extremt låg.

Ingen plan

Med fokus på dödsfallet vill tv-teamet visa att finländska myndigheter saknar en strategi för att ta hand om berusade som inte beter sig aggressivt.

I Finland har över 320 personer avlidit i polishäkten sedan år 2000. Fyrtio av de fallen har inträffat de senaste fem åren.

I Spotlight talas om ”ett finländskt sätt” att ta hand om berusade personer. Europarådets kommitté mot tortyr har prickat Finland för att berusade häktas. Övervakningen kan vara bristfällig och personal saknar vårdutbildning.

Tillnyktringsstationer finns i några kommuner i Finland. Tv-teamet besöker en sådan i Åbo. Varje rum har wc, dusch och övervakningskameror. Blodtrycket, promillehalten, blodsockret och medvetandegraden kontrolleras varje timme.

– Allt ser man inte från kameran. Man ser inte små grejer som andning, säger en skötare.

På Åland finns ingen tillnyktringsstation. Det enda förvaringsstället är hos polisen, säger Johan Pawli. Polisens agerande i samband med dödsfallet har utretts. Enligt åklagarmyndigheten var det en olycka.

– Han borde ha fått hjälp och det var tydligt att han behövde det, säger en anhörig som inte håller med om att det var en ”ren olycka”.

Nya rutiner

Polisen på Åland har ändrat sina övervakningsrutiner efter dödsfallet. Tidigare tittade man in i cellen genom en lucka varannan timme.

– Oberoende av vad situationen är ska man gå in och få den personliga kontakten (och se) att allt är bra, säger Johan Pawli.

Reportrar är Patrik Skön och Marcus Floman. Heidi Grandell-Sonck är producent för ”Döden i häktet” som kan ses på Yle Arenan från och med i dag, och i kväll kl 19.55 på Yle Fem.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp