DELA
Foto: Viking Line

Viking Line drar in all annonsering i Nyan efter ledare

Efter att Nya Ålands ledarsida analyserat Östersjörederiernas affärsverksamhet och en potentiell framtid efter tax-free, avbokade Viking Line all annonsering med tidningen. Om det är ett sammanträffande eller inte tycker vd Jan Hanses att Nya Åland kan dra sin egen slutsats om.
– Vi använder våra annonsmedel på det sätt vi tycker är effektivast.

Annonser för hela året var bokade. Bland annat Viking Lines turlistor, som traditionellt alltid funnits på sista sidan av tidningen för ressugna ålänningar. Men samma dag som Michael Hancocks andra ledare om rederiverksamheten på Östersjön publicerats i Nya Åland kom ett mejl från försäljningsavdelningen på rederiet.

”Viking Line önskar avboka all inbokad annonsering från och med idag och på obestämd tid.”

Ingen förklaring gavs och efter några dagar ringer Nya Åland upp vd Jan Hanses och frågar kring beslutet att säga upp annonseringen.

– Jag har inte några vidare kommentarer till det inte, vi gör en bedömning av där vi tycker att vi ska annonsera.

Så du menar att det är ett sammanträffande med timingen?

– Det får du dra dina egna slutsatser om.

Vem ligger bakom beslutet? Hur har ni resonerat?

– Nog är det hela organisationen som har gått igenom beslutet. Sen organisationen som ansvarar för annonseringen.

Jakob Johansson? (styrelseordförande reds.anm) Har det dragits via honom också?

– Det tänker jag inte kommentera.

Ser du hur detta kan se ut som att ni utövar ekonomisk påtryckning, genom att indirekt ”straffa” medier som skriver något kritiskt om er?

– Vi använder våra annonsmedel på det sätt som vi tycker är effektivast.

Så ni tycker alltså inte att den åländska befolkningen som nås av Nya Åland är viktiga nog att få er marknadsföring?

– Inte har jag något att tillägga till det jag sade.

Detta har hänt tidigare, 2015 sade ni upp annonser efter att Nya Åland rapporterade om en taxibåtskrock och 2008 bojkottade ni Expressen efter en artikel om sjöfylla. Är detta ett tillvägagångssätt eller mediahantering ni satt i system?

– Jag kommer inte ihåg de där tillfällena, men om det är sådär sporadiskt tycker jag inte man kan säga det är något system.

Tycker du inte det är ett problematiskt sätt att interagera med media i ett lokalsamhälle som ni säger er värna om?

– Nej.

Inget problem för Viking Lines rykte då heller?

– Nej.

LÄS OCKSÅ

De här två nämnda ledarna, jag vet inte om du tagit del av dem, de var väldigt uppskattade av våra läsare. Är det något ni skulle sett ett värde i att bemöta kritiken exempelvis i en insändare?

– Nej, nej. Vi har diskuterat med ledarskribenten* och han valde att utrycka sig på det här viset, jag ser ingen nytta i att diskutera vidare.

Men ni såg en nytta i att säga upp all annonsering istället?

– Det var ett beslut som vi gjorde.

Skulle du säga att ni använder er ekonomiska tyngd för att påverka vad som skrivs i media?

– Nej, om vi skulle kunna påverka vad som skrivs i media tror jag vissa ledare skulle vara oskrivna, men det gör vi ju inte.

Men istället kan det bli påföljder?

– Jag har redan förklarat bakgrunden. Om du försöker leda fram någon annan slutsats än det så …

Jag bara undrar, eftersom det är också många som har hört av sig till oss och frågat. Vi har, som ni kanske märkt lämnat den röda rutan tom, och många andra har kanske dragit slutsatser och satt ihop ett plus ett. Därför vill vi ge er också möjligheten att förklara hur ni resonerat?

– Janå, jag har ju förklarat. Jag vet inte om jag kan tillägga så mycket.

* Diskussionerna med Viking Line har skett i samband med intervjuer för serien om skattegränsen som Nya Åland publicerat tidigare under våren. Skribenten har inte varit i kontakt med Viking Line angående de två ledartexterna.

Söker ordförande

Nya Åland har varit i kontakt via mejl med styrelseordförande Jakob Johansson som hänvisar till ledningen och VD Jan Hanses då frågan enligt Johansson ”rör en operativ sak”. Nya Åland fortsätter sina försöka att få till en intervju med styrelseordföranden.