DELA
Foto: Ocean X Team<07_Bildrubrik>VRAKLETARE Peter Lindberg och Dennis Åsberg från Ocean X har berättat att ubåtsvraket på Ålands havs botten är välbevarat och luckorna stängda, vilket tyder på att besättningen aldrig lämnade ubåten utan fortfarande finns kvar.

De vill bärga ryska ubåten

Den ryska ubåten som hittades på 90 meters djup sydost om Grisslehamn i fjol somras kan för en tid bli en turistattraktion i Norrtälje hamn, för att senare transporteras till ett museum i S:t Petersburg i Ryssland.

Norrtelje Tidning berättar att vrakletarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg från gruppen Ocean X vill bärga ubåten i samarbete med det isländska företaget Ixplorer och föra den till Norrtälje

Norrtelje Tidning skriver att ryska myndigheter gett grönt ljus, och att det bara behövs att länsstyrelsen ger sitt tillstånd till bärgningen.

– Det ser ljust ut nu, men inget är klart till 100 procent än, säger Dennis Åsberg till tidningen.

U-båten SOM, med 18 man ombord, förliste efter en kollision med det svenska fartyget s/s Ångermanland mellan Arholma och Svartklubbens fyr på Ålands hav den 23 maj 1916. Ocean X vill genomföra bärgningen den 23 maj i år, alltså på 100-årsdagen för olyckan.

I samband med upptäckten sade marinarkeolog Marcus Lindholm vid Ålands landskapsregering till Nya Åland att ubåten var stationerad i Mariehamn som en del av den ryska flottan då Finland hörde till Ryssland.

– Hamnen var Rysslands västligaste bas. Ubåten hade för avsikt att attackera fartygskonvojer från norra Sverige till Tyskland som bland annat fraktade malm.