DELA
Foto: Joakim Holmström

De tog över Nyans redaktion för en dag

Nya Åland måste bli bättre på att få in ungas perspektiv på nyhetssidorna, men har varit duktiga på att lyssna och lära sig.

Det säger två av Rädda Barnens barnkonventionspiloter som fick bestämma över innehållet i dagens tidning.
Barn har rätt att få tillgång till information via till exempel internet, radio och tv. Staten ska uppmuntra att det skapas material som är av värde för barn och som inte är skadligt. Så lyder artikel 17 i barnkonventionen, som i år fyller 30 år.

Nya Åland uppmärksammade jubileet genom att låta Rädda Barnens barnkonventionspiloter Costin Moise och Alma Ölander ta över redaktionen för en dag.

– Vi har ett projekt som heter ”Take-over” och nu har vi tagit över chefredaktörens jobb för att vi vill visa att unga kan och att det är viktigt att ungas röster får höras. Vi vill också informera redaktionen om att ha ett ungdomsperspektiv på det de skriver, säger Alma Ölander.

De började redan klockan åtta på morgonen med att gå igenom morgonplaneringen med nyhetschef och chefredaktör Anna Björkroos. Redan då kom de med förslag på hur ungas perspektiv kunde lyftas.

– Vi ville se mer unga i tidningen än vad Anna hade tänkt från början. Enligt artikel 12 har barn rätt att bli hörda och få uttrycka sin åsikt. Det är viktigt att media inte glömmer bort de yngre, säger Alma Ölander.

Under dagen hinner barnkonventionspiloterna följa med på flera uppdrag. Ett är Judy Kuitunens keramikutställning som finns att läsa om på sidorna 10 och 11 i den här tidningen.

På eftermiddagen håller de en snabbkurs för både Nya Ålands redaktion och annonsavdelning. En av övningarna är att räkna antalet barn och ungdomar i de senaste tidningarna. Ett tydligt mönster blir uppenbart. Yngre personer finns nästan bara representerade på sport- och familjesidorna.

– Det är viktigt att försöka ha på sig glasögonen med ungdomsperspektivet. Om man har makt i samhället måste man tänka på alla, säger Alma Ölander.

– Även om de inte hörs varje gång så bryr de sig, säger Costin Moise.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!