DELA
Foto: Ida K Jansson

De är redo att kicka igång Pride

Pride är en festival för allas lika värde. Årets upplaga är en blandning av gammalt och nytt, politik och fest.

I dag inleds Åland Pride och Nyan satte sig ner för att diskutera festivalen med projektledare Sofia Enholm och Regnbågsfyrens styrelsemedlemmar Tage Lindfors, Imoon Söderlund och Martha Hannus.

Imoon Söderlund har liksom Tage Lindfors varit med ända från start. Under festivalens första år hade han två utställningar med illustrationer, en på stadsbiblioteket och en på Bio Savoy. Det året var han även officiell pridefotograf och hjälpte till med Emmaus dragworkshop.

– I år sitter jag i styrelsen som hustomte.

– Och ansvarig för transfrågor, inflikar Tage Lindfors.

Martha Hannus blev involverad i Åland Pride genom att hon under förra årets festival var inbjuden för att föreläsa om högerextremism. I år är hon kassör i Regnbågsfyrens styrelse.

På frågan om vad de ser mest fram emot med årets festival blir det tyst.

– Det är så svårt att välja, allt låter jätteroligt. Genusfotografen Tomas Gunnarsson tror jag blir jätteintressant, det gäller egentligen alla föreläsningar, och så ser jag fram emot paraden, säger Sofia Enholm.

Imoon Söderlund har gjort en film för festivalen som han ser fram emot att visa och han säger att det är med skräckblandad förtjusning som han gjort den.

– Skjutningen på en gaybar i Orlando tidigare i somras fungerade som en trigger för mig att göra filmen. Den jobbar med ett viktigt budskap.

Mycket mer läsning om Pride finns i dagens papperstidning eller e-Nyan!