DELA
Foto: Åland Post

Danelle Bergström medverkar i årets ”Ålands frimärken berättar”

Bildkonstnären Danelle Bergstrom medverkar i årets ”Ålands frimärken berättar”, efter sin frimärksutgåva ”Båtbyggeri”. Boken innehåller tre personporträtt, plus fysiska exemplar av alla årets frimärksutgåvor.

Danelle Bergstrom berättar i boken om sin uppväxt och sina konststudier i Australien, och om hur hon kom till Åland 2016 för en tvåveckors stipendievistelse på Källskär. En upplevelse som förändrade hennes liv.

”Jag var inte längre samma person”, säger hon i boken.

Om sina frimärken säger hon att hon ville fånga kvintessensen i bygget, byggarnas rörelse och klinkerbåtens skulpturala form. Hon valde bort färger för att i stället fokusera ”på de negativa ljusområdena bakom motiven som skapar en silhuetteffekt i det svaga ljuset i båtskjulet”.

Förutom Danelle Bergstrom porträtteras i boken Sia Spiliopoulou Åkermark, direktör för Ålands fredsinstitut, och Robert Jansson, verksamhetsledare på Emmaus Åland.

Fototävling om sommarstugor

Ett kapitel heter ”Sommarstugor”, och handlar om fototävlingen som Åland Post ordnade förra året i samarbete med Nya Åland och Visit Åland. 77 tävlingsbidrag kom in, och tre av dem blev frimärksmotiv, genom illustratören Lars Sjööbloms försorg.

Bland de fysiska frimärken som ingår i boken återfinns även ”Carl Björkman 100 år”, formgivet av Johanna Finne, frankeringsetiketterna ”Trädgårdsbär” av Mari Oksanen, ”Traditionella marknader” av Alice Åkerblom (fotograf) och Johanna Finne (formgivare), och miniatyrarket ”Drake”, skapat av Martin Mörck och formgivet av Johanna Finne. Det sistnämnda är den tionde delen i frimärksserien med de kinesiska horoskopdjurens odyssé genom det åländska landskapet. Motivet är en röd drake som kommer flygande över Lilla holmens simstrand.

”Ålands frimärken berättar” ges ut den 20 oktober. Texterna i boken finns på fyra språk: svenska, finska, engelska och tyska.

”ÅRETS FRIMÄRKEN BERÄTTAR 2023”

Redaktion: Gunilla Häggblom, Eivor Granberg, Johanna Finne

Grafisk form: Johanna Finne

Text: Gunilla Häggblom

Foto: Tiina Tahvanainen, med flera

Innehåll: 11 frimärken, 1 miniatyrark, 1 häfte, 1 miniark och 1 serie frankeringsetiketter

Produktion: Åland Post Frimärken

Upplaga: 1 000