DELA
Foto: Jonas Edsvik

Dags att plocka sopkassen full

På måndag är det åter dags att ge sig ut och plocka skräp. För tionde året i rad håller Frejorna sin miljödag och uppmanar oss alla att göra skillnad för närmiljön med en sopkasse i handen.

Under sin slogan ”En ren miljö är till glädje för alla” arrangerar Lions Club Åland Freja årligen sin skräpplockardag, och på måndag 25 april är det dags igen.

– Om man inte kan plocka just på måndag så får man såklart gärna göra det en annan dag i stället, berättar Ewa Mattsson ur arrangörsgruppen.

Idén föddes hos Frejan Lena Holmberg för tio år sedan och sedan dess har det plockats skräp årligen. Inbjudan har gått ut till många olika instanser i hela landskapet, som kommuner, församlingar och daghem. Även räddningsverkets dykare har åter bjudits in, då de genom åren har deltagit och dykt efter skräp som ligger på sjöbotten i stadens hamnar. Strandnäs FBK har också meddelat att de plockar i stan.

”Bästa dagen”

– Uppslutningen av plockare brukar vara väldigt bra, säger Ewa Mattsson, som lyfter fram att speciellt barn brukar tycka om att delta.

– Jag har hört dagisbarn berätta att den roligaste dagen på hela året är den dagen då man får gå ut och plocka. Dessutom är det ju väldigt fostrande, när de börjar plocka skräp som små så blir de ”icke nedskräpare” när de blir större, säger Ewa Mattsson.

Sortera ut glas

Den som vill ha sällskap av andra kan slå följe med Frejorna, som samlas på måndag klockan 15 utanför Select i Mariehamn. Staden har lovat att sätta ut containrar där man kan lämna sin påsar, exakt placering kommer att läggas ut på staden hemsida.

Alla sorters plockat skräp får lämnas i containern, men det är viktigt att aluminium och glas läggs i en skild påse.

Vissa andra kommuner brukar också bistå med insamlingsplatser.

– Det bästa är att kolla med sin egen kommun, tipsar Ewa Mattsson.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp