DELA
Foto: Jonas Edsvik

Cyklar till flyktingfamiljer efterlyses

Ålänningar som har cyklar, särskilt barncyklar, i sina förråd, är välkomna att donera dem till ukrainska flyktingfamiljer.Också cyklar som behöver fixas kan komma till nytta.

Jyrki Abrahamsson och hans personal på City Sport & Cykel har redan reparerat ett tiotal cyklar som ålänningar donerat för att ges vidare till ukrainska familjer.

– Det är ett väldigt lokalt sätt att stödja, och vi är noga med att cyklarna är i bra skick och trafiksäkra. Vi har också själva donerat cyklar och sponsrat service, säger han.

Själv är han extra glad att kunna bidra till att de ukrainska barnen får cykla.

– En pojke fick en 24-tummare, han blev jätteglad.

Jyrki Abrahamsson har sina egna skäl att känna för barnen.

– Min mor flydde från Karelen, två gånger. Först flydde de vinterkriget, och återvände hem när det blev fred. De gick till fots i tre månader med sina djur. Sedan fick de fly igen när fortsättningskriget bröt ut. Jag förstår vad de har varit med om, barnens trauman. Det är vår plikt att hjälpa, på alla sätt vi kan.

City Sport & Cykel hjälper nu genom att ta betalt bara för reservdelar till de donerade cyklarna, och bjuda på arbetet.

Cyklar överallt

Det hela började alltså med att flyktingvolontären Monica von Frenckell efterlyste cyklar på Facebook till ukrainska familjer.

– De fem personerna som bodde hos mig har lärt sig att älska att cykla, nu cyklar de överallt, säger hon.

Inte alla ukrainare är vana cyklister, och en del har – som det har visat sig – inte lärt sig cykla alls.

– Så det har blivit en grej nu, att lära ukrainare att älska cykling.

Hon gör en snabb inventering medan hon har Nya Åland på tråden: ”nu har jag fyra cyklar kvar. Fem gick iväg tidigare idag”.

Efterfrågan finns alltså.

– När jag efterlyste cyklar så var det en som frågade om jag ville ta emot en som var trasig, så jag sa att om de tar den till en reparatör så betalar jag för reparationen. Då hörde en tredje person av sig och sa att cykelreparationen är betald, bara att hämta cykeln när Jyrki ringer. Ålänningarna har varit underbara, det går inte att beskriva i ord, säger Monica von Frenckell.