DELA
Foto: Fredric Häggblom

Ryska sanningssägare sätter livet på spel

På årsdagen av angreppet på Ukraina fortsätter Ryssland att trappa upp propagandan för att dölja sitt tragiska, monumentala fiasko. Nedan har Nya Åland samlat uttalanden från modiga ryska oppositionella.

”Jag lämnar inte Ryssland – när Putin faller vill jag ha kvar min trovärdighet. ” Lev Sjlosberg, politiker och historiker, intervjuad av Anna-Lena Laurén i Hbl 6.9 2022

”Den värsta plågan i fängelset är att inte få träffa dem man älskar”. Aleksej Navalnyj, oppositionsledare, på Twitter från straffkoloni nr 6 med förhöjd säkerhet i Melechovo utanför Vladimir.

”För två år sedan trodde jag att jag kommer att hinna se förändringen, men nu har vi gått så långt att det är för sent för min del. Jag får inte se när det blir bättre. Men jag vet att det blir det. Vi befinner oss i en återvändsgränd, förr eller senare måste något hända.” Vjatjeslav Bachmin, ledare för Sacharovcentret i Moskva, intervjuad av Anna-Lena Laurén i Hbl 13.2 2023.

”När ryssarna blev fria i början av 1990-talet var det en överraskning för dem själva. De njöt av att andas fritt, men de förstod inte att frihet är ansvar. Frihet innebär risker. Frihet är inte detsamma som rättvisa, det är inte gratis korv åt alla. Frihet är en prövning. Det här upplevde folk som orättvist. Vi vill ju leva som i väst! Besvikelsen var stor. Vi är fortfarande fattiga och dessutom är ingen längre rädd för oss!” Dissidenten Julij Rybakov, intervjuad i St Petersburg av Anna-Lena Laurén i Hbl 19.2 2023.

”Vissa ord som makten använder har inte bara en annan innebörd, utan motsatt innebörd jämfört med tidigare. Ta vissa vanliga verb. Det som Ryssland nu gör i Ukraina kallar de ”att befria”. Kriget kallas ”specialoperation” och ukrainare ”nazister””. Lev Rubinstein, poet och essäist i Moskva, intervjuad i Stockholm av Ingmar Neveus i DN,12.5 2022.

”Ingen totalitär regim framstår som så stark som just innan den kollapsar”. Maria Ponomarenko, journalist, i rätten i Barnaul, Sibirien. Hon dömdes till sex års fänglse för att ha skrivit i sociala medier om bombningen av teatern i Mariupol, Ukraina. Källa: Amnesty.

”Det är varje människas plikt att genom sina handlingar vidga frihetens horisont, så att ljuset flödar in och besegrar mörkret”. Mikhail Afanasyev, journalist i Sibirien, häktad i väntan på rättegång efter att ha skrivit om hur medlemmar av ryska nationalgardet från Chakassien vägrat att åka till Ukraina för att kriga, och om hur den ryska militären hemlighåller information om militära förluster för allmänheten. Källa: The Guardian, 23.2 2023.

”Jag är livrädd för tandläkare. Men jag tog mig samman och gick, för att insåg att om jag hamnade i fängelse skulle det inte finnas några tandläkare där”. Ilja V. Yashin, oppositionspolitiker i Moskva, i New York Times 28.7 2022.

”Med den här hysteriska domen vill regeringen skrämma oss alla, men egentligen visar den bara hur svag den är”. Ilja V. Yashin igen, efter att ha dömts till åtta och ett halvt års fängelse för att ha spridit enligt regimen falska nyheter om den ryska militärens agerande i Butja, Ukraina. Källa: NYT, 9.12 2022.