DELA
Foto: Pressbild Mars Nordic<07_Bildrubrik>PLASTVARNING En tysk godiskund hittade plast i en chokladbit, nu återkallas ett stort produktsortiment i 55 länder.

Chokladstänger dras in på Åland

Chokladjätten Mars återkallar Mars- och Snickersgodiset i 55 länder.

Nyheten ledde till att Mars webbplats kraschade.
Liten tuva stjälper ofta stort lass, säger ordspråket. Den här gången är det en plastbit som hittats i en chokladbit i Tyskland som ställer till det för amerikanska godiskoncernen Mars Inc.

Flera chokladprodukter med bäst före datum mellan 19 juli 2016 och 8 januari 2017 återkallas i sammanlagt 55 länder. Exakt vilka produkter utöver Mars och Snickers som dras in i Finland och på Åland är ännu oklart.

– Närmare uppgifter om vilka partier det rör sig om ges på onsdag eftersom det tar tid att kontrollera produktuppgifterna. Partikoderna överensstämmer nödvändigtvis inte med koderna på de produkter som säljs i Finland, säger Pirjo Kauhanen som är kommunikationsansvarig på Mars Finland.

De produkter som återkallas i Finland har tillverkats i en fabrik i Veghel i Nederländerna. Mars har flera fabriker runt om i Europa.

– Till den finländska marknaden kommer produkter också från andra fabriker, men åtgärden gäller vissa partier som har tillverkats i Veghel.

Återkallandet gällde till en början enbart Tyskland, men på tisdagseftermiddagen meddelade bolaget att åtgärden gäller också många andra länder. Nyheten ledde till att Mars webbplats kraschade.