DELA
Foto: Niclas Nordlund

Chans att nominera din Östersjöhjälte

Vem är din ”Östersjöhjälte”?Nu har allmänheten möjligheten att nominera till Östersjöfondens priser 2024.

Sedan 1990 har Östersjöfonden pris delats ut och nu är det dags att hitta årets pristagare. Både personer och organisationer som på olika sätt bidrar till att Östersjöns tillstånd förbättras kan nomineras.

”Det kan handla om arbete med praktiska och/eller tekniska lösningar på miljöproblem. Det kan handla om personer eller organisationer som är aktiva inom vetenskap och forskning, i någon miljörörelse eller i kulturlivet eller som administratörer och beslutsfattare i både näringsliv och offentlig förvaltning”, skriver Östersjöfonden på sin hemsida.

De nominerade skall representera någon av de nio staterna kring Östersjön, men i övrigt kan vem som helst nominera vem som helst – förutom sig själv.

”Självnomineringar godkänns ej”, konstaterar fonden.

Anmäl digitalt

Nomineringen ska lämnas in senast på måndag, den 12 februari 2024, via Östersjöfondens hemsida.

Det ska tydligt framgå vem som nomineras och varför.

Kategorierna

Östersjöpriset ges till någon som bidrar till att Östersjöns tillstånd förbättras genom praktiska eller tekniska lösningar, som är aktiva inom till exempel vetenskap och forskning eller i någon miljörörelse, administratörer eller beslutsfattare inom näringsliv eller offentlig förvaltning.

Lasse Wiklöf-priset ges till en nordisk parlamentariker som arbetat för att förbättra tillståndet och som i sitt arbete visat gedigen kunskap, stort engagemang och stark handlingskraft.

Ungdomspriset ges till en person, grupp eller organisation som på ett föredömligt sätt och med stort engagemang bidragit till att uppmärksamma Östersjöns tillstånd.

Ålandspriset ges till en åländsk aktör som arbetat för Östersjön.