DELA
Foto: Stefan Öhberg

Byggnadsfirma skyldig nära en miljon

Nästan en miljon euro. Det är Byggnadsfirma Hans Mattsson skyldig ett metallhandelsföretag.

Leverantören som har sitt huvudkontor i Sverige ansöker nu om att byggnadsfirman ska sättas i konkurs.

Byggnadsfirma Hans Mattssons ekonomiska problem har varit kända ett tag. Bland annat har Jomala kommun sagt upp avtalet om samlingshusbygget i Prästgårdenby på grund av förseningar.

Metallhandelsföretaget Anordica anhåller i första hand om konkursförsättande, i andra hand om att tingsrätten ålägger byggnadsfirman att betala skulderna på nästan en miljon euro.

Företaget konstaterar att de har ”klara och ostridiga fordringar mot BHM (Byggnadsfirma Hans Mattsson), vilka BHM inte klarar av att betala allt eftersom de förfallit och förfaller till betalning”.

– BHM är således insolvent, skriver företagets ombud, advokaten Jorunn Skogberg, i ansökan.

Företaget och byggnadsfirman har ingått ett underentreprenadavtal avseende Västerhamn, Kaj 3, entreprenad 2, enligt vilket företaget skulle tillverka, projektera tillverkningsritningar, leverera och montera matargångar avseende bärande stålstomme, glaspartier och skjutdörrar samt rullband och rulltrappor.

– Värdet på underentreprenaden var betydande. Betalning för delleveranser skulle ske enligt den ratplan som parterna avtalat om, skriver man i ansökan.

Vid skedet för konkursansökan är 26 fakturor obetalda, till ett kapitalbelopp om totalt 945 235,79 euro.

Nya Åland nådde Byggnadsfirma Hans Mattssons vd Kjell Mattsson först på måndagskvällen och han bad då om att få återkomma med kommentar.

Läs mer i tisdagens Nya Åland.