Storbrand på Doppingvägen

DELA

Klockan 16:14 på tisdag eftermiddag kom larmet: storbrand på Doppingvägen i Västernäs. Det visade sig snart att branden var en av de allvarligaste i sitt slag på Åland under mycket lång tid – hela huskroppen i fastighet nr åtta hotade att bli övertänd av en brand som föreföll har startat högt upp i huset, kanske på en balkong.

Flera brandkårer kallades till platsen, bland annat Mariehamn, Jomala, Eckerö och Lemland.

Vid 18-tiden verkade lågorna ha spritt sig under taket på stora delar av fastigheten. En del av taket kollapsade också. Släckningsarbetet utfördes delvis från en skylift och kommissarie Tommy Törnros uppmanade allmänheten att hålla sig borta för att underlätta för räddningsmanskapet.

Röken syntes på långt håll och boende i de omkringliggande fastigheterna underrättades av räddningstjänsten att det troligen inte skulle få återvända de närmaste timmarna, kanske den närmaste dygnet. De omkringliggande husen evakuerades också fullständigt och deras ventilationssystem stängdes av för att reducera risken för rökskador i dem.

Vid 18.30-tiden uppmanade räddningschefen Lennart Johansson via Nya Åland de omkringboende att följa följande råd:

– Eftersom rökutvecklingen stundtals är kraftig bör fastighetsägare och boende i närområdet gå in och stänga sin ventilation, sina fönster och sina dörrar. Särskilt om man känner sig påverkad.

Är röken giftig?

– Den kan i vart fall kännas obehaglig. I övrigt har vi ingen prognos för brandens förlopp, vi har två man som leder insatsen på plats. Jag har inga rapporter om några skadade än så länge.

Texten uppdateras löpande.