DELA
Foto: <07_Bildrubrik>MISSTÄNKT MUTBROTT Nya Åland redogjorde för åtalet och utredningen i går.

Budds rättegång knappast före jul

Åtalen mot före detta landskapsåklagare Jens-Erik Budd och den involverade kvinnan bereds som ett brådskande ärende vid Åbo hovrätt.

Där räknar man med att rättegången är i februari.
Som Nya Åland berättade i går slutar händelserna på midsommarnatten med att Jens-Erik Budd åtalas för tagande av muta och den 21-åriga kvinna, som är delaktig i fallet, för givande av muta.

Vilken typ av muta det gäller är fortfarande hemligstämplat, det kan alltså handla om allting från en drink till sexuella tjänster.

Kvinnan åtalas dessutom för falsk angivelse medan Budd frias från tidigare misstanke om tvingande till sexuell handling.

Statsåklagare Christer Lundströms stämningsansökan ligger nu i Åbo hovrätt där fallet bereds av föredragande Rickard Grönqvist och beredande hovrättsråd Kimmo Vanne.

– Vi begär nu in skriftliga utlåtanden, först efter att vi har fått dem kan vi slå fast en dag för huvudförhandlingen, säger Grönqvist.

– Det finns en teoretisk möjlighet, om parterna snabbt vill få allting klart, att det blir huvudförhandling redan innan jul men det tror jag knappast. Högst sannolikt blir huvudförhandlingen i februari.

Kommer samtliga tre åtal att behandlas samtidigt?

– Ja.

Kommer rättegången att hållas i Åbo eller på Åland?

– Det har vi inte funderat på ännu. Troligtvis i Åbo.

Nya Åland har försökt nå Jens-Erik Budd för en kommentar men inte lyckats.