DELA
Foto: Joakim Holmström

”Bristande kommunikation mellan arrangör och ordningsvakter”

Finlands etiska idrottscenter (SUEK) har färdigställt sin utredning kring de dramatiska scenerna som utspelade sig efter cupfinalen mellan IFK Mariehamn och Ilves.
Flera Ilvesanghängare försökte ta sig in på planen efter att slutsignalen på cupfinalen mellan IFK Mariehamn och Ilves gått, trots att speakern på WHA flera gånger gjort klart att det var uttryckligen förbjudet. Anhängarna stoppades på ett i mångas ögon bryskt sätt av ordningsvakter, som brottade ned planstormarna och också använde vad som såg ut som pepparsprej.

Dagen efter, 16 juni, meddelade Bollförbundet att man var part i målet och därför överlät sin utredning kring händelserna till SUEK. Nu är utredningen alltså klar, och SUEK slår där fast att en del av åskådarna inte följde givna instruktioner och påbud. Men SUEK ser också ”brister i kommunikationen mellan arrangör och ordningsvakter gällande ordning och säkerhet”, enligt Svenska Yles webb-artikel (5.7).

Vill se portförbud

Enligt Svenska Yle anser SUEK:s generalsekreterare Teemu Japisson att man i Finland är i behov av ett portförbudssystem.

– SUEK skulle kunna ansvara för det systemet. Dit kunde alla de grenförbund som känner ett behov av att delta komma med. På detta sätt skulle man ha ett samförstånd om gemensamma spelregler, som skulle kunna vara grund för portförbud, säger Japisson på SUEK:s webbplats enligt Svenska Yle.

SUEK:s utredning är nu inlämnad till Bollförbundet, vars disciplinnämnd avgör om det blir aktuellt med bestraffningar.

Tar inte ställning

SUEK tar i sin rapport inte någon ställning till ordningsvakternas användning av maktmedel, enligt Svenska Yle.

Yle har också pratat med vd:n för bolaget som fungerade som underleverantör för säkerhetsarrangemangen kring matchen.

– Vi har inte sagt upp någon och väntar på eventuella beslut från polis och domstol. Vi fick inte någon information innan matchen om att vi inte skulle kunna ha med de maktmedel vi vanligtvis använder, säger vd:n enligt Svenska Yles artikel.