DELA
Foto: Oliver Nyholm

Bråttom nu att söka gästhamnspengar

Upp till femton åländska gäst- och besökshamnar får ta del av miljonregnet från EU.

Men det är bråttom. Om bara någon månad ska ansökningarna lämnas in.
Nya Åland berättade i fredags om EU-projektet som har som mål att uppgradera åländska gäst- och besökshamnar.

Ålands Utvecklings Ab är projektledare och ser fram emot att många gästhamnsansvariga hör av sig och vill vara med och dela på de 3–5 miljoner euro som finns i potten för Åland.

– Några hamnar har redan anmält intresse för att vara med, säger Ålands Utvecklings Ab:s vd Lennart Joelsson som ”knackade dörr” i de gästhamnar han besökte under sin semesterseglats.

Nöjd näringsminister

Näringsminister Camilla Gunell (S) gläds över projektet av flera orsaker.

– Jag har suttit med i många grupper under årens lopp och sett miljonerna gå Åland förbi. Vi har vaknat sent när det gäller att ta del av de pengar som EU delar ut och jag är glad att vi nu är med.

Det andra skälet till att hon är nöjd är att gäst- och besökshamnarna behöver rustas upp, byggas ut, öka serviceutbudet och i slutändan certifieras enligt de standarder som utarbetats.

– På båda sidor om Åland finns det otroligt fina gästhamnar. Det här projektet behövs verkligen, säger hon och kallar uppgraderingen både för regionalpolitik och näringspolitik eftersom syftet är att öka antalet båtturister i skärgården. Också stora gästhamnar som ÅSS och MSF i Mariehamn får ansöka om att delta. Ett av målen med satsningen är att knyta ihop åländska gäst- och besökshamnar med gästhamnar i riket och Sverige.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!