DELA
Foto: Jeremic

Bra stämning på gitarrutställning

Gitarrutställningen i Alandica under helgens Åland 100-festivalen var välbesökt, med både akustiska och elektriska rariteter.

Sune Alén visar sin akustiska gitarr från 1947.

– Det är en liten raritet. Min före detta svärmor, folkskolläraren Arla Mattsson, hade den. Hon var aktiv i kyrkans ungdom och spelade på den då.

Han visar på en etikett på insidan av gitarrkroppen, där man kan läsa sig till att gitarren tillverkades av Bernhard Lindfors i Mariehamn, och att den har serienumret 76.

– Bernhard Lindfors måste alltså ha serietillverkat gitarrer i Mariehamn vid den här tiden. Men jag vet inget mer om honom, säger Sune Alén.

Karl-Erik ”Kille” Williams, gitarrist i bandet Anacondas som slog igenom på Åland på 1960-talet, visar på en Höfner-bas, som ägs av Guy Karlsson.

– Den är intressant inte minst när man läser dess historia. ”Moxie” Söderlund spelade på den, säger han.

Själv ställer han ut en Gibson 335.

– Det är kanske en av de äldsta gitarrerna här. Den är från 1964, och jag köpte den 1965. Nu börjar den bli så värdefull att jag inte spelar på den längre, jag spelar på andra gitarrer. Men modellen blev så populär att den fortfarande nytillverkas.

Han är glad att utställningen ordnas.

– Det är fantastiskt, men det fodras en eldsjäl som Kutten (Kurt Lindbom). Det är roligt att så många gitarrer som har gömt sig på olika håll på Åland har kommit hit.