DELA
Foto: Jonas Edsvik

Böter för påkörning

I december förra året körde en äldre man på tre personer i Mariehamn. Igår kom domen från Ålands tingsrätt – 65 dagsböter för vållande till personskada och äventyrande av trafiksäkerheten.
Det var på förmiddagen den 19 december 2015 som en kvinna med hennes son i barnvagn och en hennes mor skulle korsa Västra Ytternäsvägen vid vägskälet till Lotsgatan.

Då de korsade vägen på övergångsstället blev de påkörda av en bil. Kvinnan fick ytliga skador så som blåmärken och sår men också en nedtryckning av en ryggkota.

Skadan i ryggen ledde till att åklagaren förutom äventyrande av trafiksäkerheten också yrkade på vållande till personskada.

Mannen menade att han alltid vidtar extra försiktighet vid det nämnda övergångsstället.

– Jag körde sakta mitt på körbanan och stannade så fort jag såg dem. Efter kollisionen gick jag direkt ut ur bilen och hjälpte till. Kanske trodde de att jag hade sett dem eftersom jag körde så sakta? sade den nu dömda mannen om händelsen under rättegången.

Han menade att han inte kan räknas skyldig för äventyrade av trafiksäkerheten.

Immigt fönster

Bland bevismaterialet fanns bilder på bilfönstret där framrutan på bilen är väldigt immig och skulle följaktligen skulle ha försämrat chaufförens sikt, men eftersom bilderna är tagna en tid efteråt kan man genom dem inte bevisa fönsterrutornas skick vid olyckstidpunkten. Den dömda mannen å sin sida menade att rutan inte alls var immig eftersom han hade torkat fönstret med hushållspapper som han förvarade i bilen. Enligt ett vittne som hördes under rättegången berättade däremot att mannen hade förklarat att han inte hade sett personerna korsa vägen på grund av sitt immiga bilfönster Både kvinnan och hennes man, som också deltog under förhandlingarna som sonens förmyndare, var uppenbart tagna då de tvingades återuppleva händelsen i sina vittnesmål.

”Tackar gud”

Mannen hade anlänt till olycksplatsen bara några minuter efter tidpunkten för olyckan.

–Jag tackade gud att alla levde, sade mannen, enligt tolkens översättning, om känslorna efter olyckan.

Kvinnan berättade att hon i och med olyckan drabbades av chock och att hon därför inte minns hela händelseförloppet.

Barnet i barnvagnen, kvinnans son, fick inga fysiska skador, men mamman och pappan vittnade båda om att barnet efteråt hade sömnsvårigheter och var oroligt. Pappan vittnade att svärmoderns skador försämrade hennes rörelseförmåga till den grad att hennes tre veckor långa besök hos familjen på Åland endast kunde tillbringas sittandes i en soffa. Chauffören dömdes för båda åtalspunkterna till att betala sammanlagt 65 dagsböter.