DELA
Foto: Joakim Holmström

Boende upprörs av nya arbetsscheman

Nu reagerar även de boende på Trobergshemmet över planerna på att införa treskiftsarbete för de anställda.

– Allt som planeras har skett bakom ryggen på alla. Det har inte varit någon debatt här i huset tidigare då ingen vetat om det, säger Gunnar Lemquist.
Gunnar Lemquist och Per Olof Slotte bor båda på Trobergshemmet. De är båda upprörda över att ett treskiftesschema ska införas för de anställda.

– Det är åt helvete. Det blir olika personer varje natt som inte känner till rutiner. Det förorsakar en osäkerhetskänsla och en fundamental brist på trygghet, säger Per Olof Slotte.

Han berättar att då de boende är helt beroende av nattpersonalen så borde ledningen ha samrått med dem innan beslutet.

– De har fattat beslutet över våra huvuden. Allt beslutsfattande som rör oss måste ske samråd med oss. Det är ett diktatoriskt beslut, som strider mot alla demokratiska principer.

Något som också upprör de boende är att ledningen heller inte kontaktat dem för att meddela beslutet.

– Vi är helt oförstående till att man inte pratat med oss. Det smakar diktatur. De har helt negligerat oss. Det här är vårt hem som de nu skapar otrygghet i. Det är inte alls välkommet att ha en obekant person i hemmet på natten.

Är särskilt natten känslig för att ha flera olika som besöker er?

– Ja, att ha en främmande person på natten medför inte någon trygghetskänsla. Det blir utan vidare mer otrygghet på natten.

Han tycker att rutinerna med personalen i dag fungerar alldeles utmärkt, och ifrågasätter varför man nu väljer att ändra något som fungerar bra.

– Varför byta ut ett system som fungerar? Vi har också nattskötare med en enorm yrkesvana som har jobbat i 30 år, som är som änglar på nätterna här.