DELA
Foto: Jonas Edsvik
Ännu i dag och i morgon finns det möjlighet att donera blod på Röda Korsgården.

Blodgivning just nu i Mariehamn

Den här veckan är det blodgivning i Röda Korsgården i Mariehamn. Ännu idag onsdag och imorgon torsdag kan du mellan klockan 13 och 19 donera blod.

Flera gånger per år åker Finlands Röda kors Blodtjänst runt i landet för att ge alla finländare som vill, kan och möter kriterierna en chans att donera blod för att hjälpa andra. Tjänsten ordnar över 1 000 donationstillfällen på 200 olika platser varje år i Finland. För närvarande är det 3,5 procent av finländarna som ger blod – och fler blodgivare behövs.

Vad händer med blodet?

Ditt blod ges aldrig som helhet till en annan människa. Det delas upp i röda blodkroppar, trombocyter och plasma som sedan används i olika produkter för behandling av patienter.

De röda blodkropparna används bland annat vid olika typer av operationer och organtransplantationer. De används också för att behandla patienter som råkat ut för olycksfall där patienter tappar mycket blod. Också i samband med förlossningar kan de röda blodkropparna användas.

Trombocyter används för att behandla patienter med blodcancer, men också till operations- eller olycksfallspatienter.

Plasman används bland annat i framställningen av läkemedel, men också produkter för att behandla patienter med svåra brännskador eller sådana som lider av immunbrist.

Kan donera spontant

Det går att anmäla sig för blodgivning på adressen blodtjänst.fi. Där finns en hälsodeklaration och en tidsbokning. Det går även att komma dit oanmäld.

Källa: blodtjänst.fi