DELA
Foto: Michal Mancewicz/Unsplash

Blixtrande rekordvarm augusti

Augusti månad följer sommarens rekordvarma trend.I över en femtedel av Finlands observationsstationer slogs temperaturrekord. Även antalet blixtar var rekordartat.

Månadens medeltemperatur varierade från dryga 19 grader på sydkusten till cirka 12 grader i Lapska armen. Högsommarvärme uppmättes någonstans i Finland under sammanlagt 19 dagar, vilket är mer än dubbelt så många som i augusti månad under jämförelseperioden 1991–2020. Senast var det så många dagar med högsommarvärme i augusti 2006, då det var hela 27 dagar.

Månadens högsta temperatur, 31,7 grader, uppmättes den 16 augusti vid observationsstationen vid Björneborgs järnvägsstation. Den lägsta temperaturen, -2,9 grader, uppmättes på Ylivieska flygplats den sista dagen i månaden.

I över en femtedel av de observationsstationer som mätt i minst 30 år var augusti rekordvarm.

”Hela sommaren, alltså juni-augusti, var också varmare än vanligt”, skriver Meteorologiska institutet i ett pressmeddelande.

Varierande nederbörd

Nederbördsmängden i augusti varierade betydligt inom landet.

”I landets södra och östra delar regnade det på många ställen ovanligt lite i augusti.”

Men åskvädren var desto värre. Blixtperioden var rekordartad i augusti.

”Det totala antalet markblixtar i augusti var 86 280 stycken, vilket är det största totala antalet blixtar i augusti i den blixtstatistik som finns sedan 1960.”

Det tidigare rekordet från 1972 slogs med över 1 200 blixtar.

Ovanligt varm sommar

Medeltemperaturen för hela sommaren, juni-augusti, varierade från cirka 12 grader i Lapska armen till cirka 18 grader i landets södra del. Sommaren var ovanligt varm i en stor del av landet och vid fyra stationer slog eller tangerade man den varmaste sommaren i mäthistorien.

Sommarens nederbördsmängd varierade kraftigt. I landets mellersta och norra delar var sommaren regnigare än normalt, i Österbotten och Södra Österbotten var sommaren rentav exceptionellt regnig. I landets södra del regnade det mindre än normalt, ställvis till och med sällsynt lite.

Så många blixtar slog ner i Finland i augusti. Det är det största totala antalet blixtar i den blixtstatistik som finns sedan 1960.