DELA

”Blev övertalad att kliva på”

I tisdags kom nyheten om att Anna-Lena Landereng kliver av sitt uppdrag som vd för Ålands digitala agenda. Ett uppdrag som hon haft sedan Åda startades 2014.

Varför slutar du nu?

– Som ni vet sökte jag inte jobbet att bli Ådas chef utan blev övertalad att kliva på. Nu tycker jag att Åda har goda förutsättningar att rekrytera en ny vd och att ett byte kan ske smidigt. Vi har en fungerande ledningsgrupp som arbetar som ett team. Vi har påbörjat ett stort utvecklingsarbete tillsammans med alla anställda och kommit en bit på väg. Vi har en ny styrelse. Det finns mycket kvar att göra men det har hänt mycket om man tittar i backspegeln.

Hur har jobbet varit?

– Jobbet har varit mycket spännande och lärorikt. Det har varit roligt att arbeta med så många medarbetare som tror på Ådas uppdrag och framtid.

Vad har varit bra, respektive dåligt?

– Ådas uppdrag och funktion är verkligen framsynt och rätt väg för att möta framtiden. Det som varit mindre bra är att det fanns många olösta frågor när vi startade.

Finns det något som du inte är nöjd med?

– Ådas långsiktiga finansiering borde varit löst innan personalen överfördes.

Vem passar för jobbet nu när du slutar?

– Styrelsen avgör vilken typ av person som passar för jobbet.

Vad ska du göra nu?

– Jag har tre månaders uppsägningtid och har lovat att först idag (läs igår) gå ut med informationen i mina nätverk. Jag fyller 64 år nästa år så jag har mentalt inte bestämt mig om jag vill bli anställd eller arbeta på konsultbasis.