DELA
Foto: Jonas Edsvik

Blev ministern lurad?

Spelade Paf med öppna kort 2012 eller duperade man regeringen?

– Jag vet faktiskt inte, säger dåvarande kansliministern Gun-Mari Lindholm (MSÅ).
Då det förskingringsfall, som nu har lett till att Paf och före detta vd:n Anders Ingves åtalas för grov penningtvätt, uppdagades hösten 2012 krävde den då sittande landskapsregeringen omedelbart att Paf skulle förklara sig.

– Jag vill veta exakt vilka rutiner man har och vilka åtgärder man vidtar då man upptäcker spelmissbruk, sade bland annat Gun-Mari Lindholm som i egenskap av kansliminister hade tillsyn över penningspel på sitt bord.

Paf träffade regeringen den 13 november 2012. Efter det uttryckte både Lindholm och dåvarande finansminister Roger Nordlund (C) sitt fulla förtroende för bolagets ledning.

– Paf har kontroller och rutiner, de reagerar och de agerar. De sköter frågan om missbruk på ett väldigt ansvarsfullt sätt, sade Lindholm då.

Att statsåklagaren nu väljer att åtala tyder ju på att något var fel. Blev du förd bakom ljuset av Pafs ledning hösten 2012?

– Jag vet faktiskt inte. Vi hade täta kontakter med Paf då och lät oss informeras om hur de lever upp till det totalansvar de hade fått. Vi upplevde att de följde de kriterier som lotteritillståndet ställer.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!