DELA
Foto: Jonas Edsvik

Björkroos på bal i tidningsklänning

Årets självständighetsmottagning genomsyras av ett klimattema.

När Nya Ålands chefredaktör Anna Björkroos går på balen så gör hon det iklädd tidningspapper.
Miljön uppmärksammas i valet av gäster, i trakteringen och dekorationerna på årets självständighetsbal.

Kring 1 700 personer är ibjudna till mottagningen på självständighetsdagen. En av dem är Nya Ålands chefredaktör Anna Björkroos.

– Det känns extra roligt att jag är bjuden det här året eftersom klimat- och miljöfrågor är något vi på Nya Åland hela tiden arbetar med att uppmärksamma.

Under ett morgonmöte på redaktionen kläcktes idéen om att Björkroos skulle bära en klänning i tidningspapper till balen.

Linda Karlsson på Labelled fick frågan om hon kunde åta sig uppdraget.

– Det var ett intressant uppdrag. Jag har tidigare använt tidningar i en skulptur men inte något som ska bäras av en person.

Karlsson säger att hon direkt fick en idé om hur hon skulle skapa klänningen. Överdelen är sydd i tyg och underkjolen är ett återbrukat lakan, medan överkjolen är gjord av tidningssidor ur Nya Åland. Arbetet med klänningen tog 12 timmar.

– Ju mer man stökar på med tidningspapper desto skörare blir det. Man kan inte sy med för täta stygn eftersom pappret perforeras och går sönder.

Slottsbalen på torsdag sänds i Yle TV1 med start klockan 18.55 och du kan själv välja om du vill lyssna till de svenska eller finska referaten. Festligheterna sänds också på Arenan.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!