DELA
Foto: Sam Stäuber

Björklund i nytt matprogram i Yle

Kocken Michael Björklund har spelat in ett nytt program för Yle i serien Närmat.

Denna gång har han tagit sig an uppgiften att äta lokalproducerad mat i Västnyland.

När skördetiden sommaren 2017 närmade sig begav sig Ålandskocken Michael Björklund och programledaren Matias Jungar till Västnyland. Målet var att hitta de bästa råvarorna och utmaningen att leva enbart på närproducerad mat i fem dagar.

Projektet startade 28 augusti och resulterade bland annat i en liveblogg. Nu kommer tv-programmet där vi får följa projektet.

Michael Björklund har tidigare antagit samma utmaning i Österbotten. Förutsättningarna var att all mat: morgonmål, lunch och middag, skulle vara producerad inom en radie på 30 kilometer, en råvara fick användas endast en gång, en producent eller privatperson fick bidra med råvaror endast en gång.

Projektet Närmat är till 100 procent ett publikdrivet projekt. Alla råvaror som används skall komma in via tips från publiken.

– Jag blir glad av överraskningar och utmaningar. I Österbotten fick jag bland annat tips om en grävling, den blev jäkligt god, berättar Michael Björklund.

– Det är klart bättre att handla lokalt eftersom det gynnar den lokala ekonomin. Men det viktigaste för mig då jag köper lokal mat är att det alltid finns en människa och en historia bakom råvaran.

Hur det gick med projektet Närmat i Västnyland avslöjas i programmet. Det kom in cirka 170 tips från allmänheten vilket bäddade för en intressant och mångsidig meny.

Det blev fem hektiska dagar då den matglada kocken faktiskt gick ner i vikt. Men det berodde då inte på att västnylänningarna inte skulle bidragit, tvärtom.

– Vi borde ha gjort detta i tre veckor till, konstaterar Michael Björklund efter att projektet avslutats.

Programmet Närmat i Västnyland finns publicerat på Yle Arenan på webben. Programmet sänds också i Yle Fem måndag den 18 december klockan 20.20 med repris torsdagen därpå.